2012. március 15., csütörtök

dolgozunk, dolgozunk...

              Mióta itt élünk, Világvégén, még soha nem volt annyira jó a föld tavasszal a kertben, mint idén. Hiába, a kemény, hideg tél mégiscsak jó volt valamire. Máskor jó sokat kellett dolgoznom, hogy a magok számára lakhatóvá tegyem, de most... valami gyönyörű. Szép mi?! Életemben nem gondoltam volna, hogy újságíró létemre a földnek fogok a legjobban örülni. Sőt... Mondtam a páromnak, hogy nőnapra (igen, utólag, mert persze nem volt ideje vásárolni...) ágvágót kérek. Hát, ide jutottam.......

Hatalmas udvarunk van – ahhoz képest meg pláne, amit egy ember rendbe tud tenni, és mondjuk még úgy is tartani. Ősszel még jól jött az avar, vastag takaróként védelmezte a virágaimat, na de most aztán van mit eltakarítani. Csaknem egy hete gereblyézem a gyümölcsös részét (na jó, volt benne esős nap is) – nem, nem azért, mert olyan hatalmas (cirka 60m2-ről beszélgetünk), de jó pár talicska elhordanivalót sikerült összegyűjtenünk. Bizony, többesszám, merthogy a gyermek is segédkezett... (Hogy ez a lány milyen szépen tud kapirgálni a lombseprűvel!) És persze amekkora segítség, annyira hátráltat is, mert 1. minden vackot elcipelne, leginkább azokat, ami neki túl nagy/nehéz, és minekutána nem bír vele, segítségért kiabál. Én meg jobb, ha abbahagyom a saját dolgomat, mert az övé sokkal halaszthatatlanabb. 2. a legszúrósabb/koszosabb/tüskésebb gazt kell megfogni, és nem győzöm mondani, hogy azt nem szabad, mert megszúr – így inkább én fogom meg, és már megint csak a saját dolgom csúszik...

Na, de most aztán rendben vagyunk, sőt gyarapodtunk is. Tegnap érkezett Anditól egy nagy csomó eltenni- és teremnivaló, szépen elültettük őket, megjelöltük külön táblával, hogy melyik az Andi málnája (nagyon kíváncsi leszek, milyen málnát tartanak ott – nem mondom meg, hol), névtáblát készítettünk Lánykával a rebarbarának is, jól látható, magas táblát, nehogy az uram kedvet kapjon füvet nyírni... A csicsókával még szemezek, keresem a legideálisabb helyet neki. Szóval igazi praktikus mindenfélét kaptunk, talán mondanom sem kell, nagyon örültem neki. Igyekszem meghálálni – meg nagyon vigyázni mindannyiukra.

És mostmáraztán lassan ideje nekiesni a kertnek (meg utána a mardék udvarnak), mert az idő szalad, a tavasz a nyakunkon (ezt bizonyítja a napi tíz tojás, amit a nyolc tyúkunk alól szedek össze, meg a flakonnyi tejcsi, amit Rozim ad nekem – jut eszembe, hogy fel volt háborodva a leányzó, mikor a Rozenyka tőgyéből folyó cuccra azt merészeltem mondani, hogy az tej! 'Na, ne már!'-csak hogy szó szerint idézzem.) 

9 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesek vagytok, hogy el tudtatok veteményezni!
    Nekünk ez még hátra van, de alig boldogulunk, mert óriási a kert kb: 500 nm. Ehhez csatlakozik még a nagy udvar ami kb 700 nm. hát van benne dolgunk! Igaz, van melegház, szalonnasütő és még sok más egyéb, de egész évben szinte munkát ad, a téli 2-3 hónap kivételével.
    Jó, hogy van segítséged, édes lehet a kicsi lánykád, ahogy sürőg-forog a munkálatokkal:)

    VálaszTörlés
  2. hát a mi udvaruk nagyon szét van tagolva - nem is értem, ki találta ezt így ki: van benne külön virágos, gyümölcsös, sütögetős, meg nagy része térköves. a kert meg sokkal nagyobb, idén jó nagy részt meghagyunk a kecskéknek legelni. annyival kevesebb a munka, az egészet sajnos nem bírnám. így aztán tejet termelünk rajta:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen kedves Andi, hogy nem felejtette el és adott neked szaporítóanyagot! Remélem megfogja mind és bőséges termés lesz a kitűnő földben! Főleg ilyen szorgalmas segítséggel. Jó kertészkedést nektek! Mi van a halakkal?

      Törlés
  3. Igazi veteményezős idő volt ma, nem csak nálatok ha nem nálunk is:)
    Lánykád bírta a sok veteményezést?
    Jól elfáradtunk mi is.

    VálaszTörlés
  4. A mi udvarunk kertestül 11 ár. ősz végén összeszedtük a rengeteg falevelet,úgyhogy a múlt héten már csak kb egy zsáknyi volt, amit össze kellett szedni. próbáltam kirakni a napelemes kislámpákat is, de még nagyon fagyott volt a föld. a telek hátsó, kb 5áras részét most alakítjuk ki. ősszel került oda pár gyümölcsfa, azután egy nagy kocsi föld, azt még össze kell forgatni a régivel, amikor majd be tud jönni egy traktor. szóval van munka nálunk is :-)

    VálaszTörlés
  5. superwoman, bevallom töredelmesen, fogalmam sem volt, mekkora egy ár, úgyhogy ezt most guglitól kellett megkérdeznem. a mi kertünk (csak a föld) olyan 60x40m-es (ezt is csak azért tudom, mert az egészet szerettük volna körbeépíteni karámmal, de csillagászati árat mondtak rá..), és a szomszéd kertje (még egszer ennyi) is a mienk - mindegy nekik mi van vele-alapon, csak ne menjen tönkre. persze, ez már nem kézierős méret, a legnagyobb része takarmány lesz az állatoknak, úgyhogy maga a konyhkertnek nem sokat hagytam. Azt a kicsit meg Lánya is türelmesen végigvárta, míg megcsináljuk, nagyon lelkesen simogatta közben a cicánkat, meg alkalmanként még magot is szórt (jobb volt, mikor nem:))
    Dóri, a halak egyelőre kimaradtak - túl nagy még a sár a Siratónál, ráadául a vízszint is nagyon alacsony, úgyhogy a férfi saját magát beszélte le a horgászatról. helyette vettem neki ma egy horgászújságot - most felváltva olvassák a gyermekkel.

    VálaszTörlés
  6. örülök, hogy elrendezted a küldemény sorsát:) a csicsókát olyan helyre javaslom rakni ami jó hátul van. úgy el tud szaporodni, hogy ki sem lehet irtani. tél elején a fiük kiszedtek egy sárga vödörre valót. mert azthittem lesz gazdája, de nem került el. jól el is száradt. most hogy kert átalakítás van, már talicskányi gubó került ki a földből. Férjem a tyúkoknak reszeli le, azok meg örömmel csipegetik. ja és nem várok cserébe semmit, de komolyan modom!!! így is annyi mindent kaptam márTöled! és sosem titkoltam, hogy hol lakom:) ja és ma mennyei rebarbara szósz volt ebédreí( csak hogy csigázzam a gasztro feledet:))

    VálaszTörlés
  7. Jaj, ne is mondd: tegnap River Cottage-ban is rebarbarát készítettek..úgy csüngtem a képernyőn, hogy csak na....

    VálaszTörlés
  8. Kellemes hétvégét és jó kertészkedést!!!!!

    VálaszTörlés