2012. szeptember 6., csütörtök


Meg kell hogy mondjam, egy hatalmas gödör mélyén érzem most magam. Három és fél éve nem volt ekkora csend idehaza, mint az elmúlt két napban. Pang a ház. Apával kerülgetjük egymást, néha összefutunk útközben, hallgatjuk a nagy semmit. A kutyák mélabúsak – rettentően unják magukat, Rozim folyamatosan magyarázza, hogy ma még senki nem vitt neki répát, Hujci meg csak alszik a létra felső fokán, nincs, aki piszkálja...

Másfelől pedig dagad a mellem a büszkeségtől – mert (a reggeli nyafogásokat leszámítva) olyan ügyes óvodás lett az én apró – fél karomon elférő kislányomból, hogy csak na. Tetszik neki a sok gyerek, Viki, akivel (neméletreszóló) barátságot kötöttek, a szervezettség, a kötelező feladatok, az együtt kézmosás, a naposi munka, a...... És – ugyan korábban baromira elleneztem volna a dolgot – de most nagyon örülök, hogy kicsit még puncsosok is vagyunk, mert, bár Málnit nem lehet nem szeretni, mégiscsak jó a tudat, hogy óvónéni nem fogja nyakon csapni, még ha rosszat csinál sem, mert az én lányom (vannak, akik nem lehetnek ebben ennyire biztosak sajnos), mert a dajka néni vizet fog reggelinél csempészni a bögréjébe, pedig mindenkinek kötelező meginni a teát (amit persze az én lányom soha nem fog), mert a dadusnak mindig lesz egy jó szava hozzá, még, ha el is kámpicsorodna a nagy végtelenben. És fontos apróságok ezek egy anya számára, mikor a szíve éppen darabokra törik, mert a lánya lecserélte egy csapat nagyhangúra.

Egyébként pedig még egy fél óra és jön is haza. És a délutánok úgy pörögnek, mint még soha, mert annyira vágyunk egész délelőtt egymás társaságára, hogy le sem lehet minket vakarni a másikról. És ezer dolgot akar mesélni, és mosolyogva jön, és jól érezte magát, és mindenben segít, és ölel, és puszil, és olyan jó. Akkor is, ha ez a röpke négy óra itthon nagyjából semmire nem elég (de legalább a munkámmal haladtam), akkor is, ha este holt fáradtan esek ágyba, de hajnalban már kukorékolok, mert előre aggódok, hogy el ne vesszen, nehogy ráboruljon a homok, leessen a mászókáról, vagy ne legyen hajlandó reggelizni. Jaj, ez az anyai lélek. Már örök életemre aggódhatok....

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Hát gondolj bele, én mekkora gödörben vagyok. nem is gödör. Szakadék. Igaz az én lányom mindjárt 16. múlt szombaton költözött a kollégiumba, és majd egy hete nem láttam, bár holnap jön haza. A sikereiben és kudarcaiban egyedül van. önnálló döntései vannak és kell hogy legyenek előre néző gondolatai, és tervei, akár egy vagy 3 napra. Szóval katasztrófa. Görcsöl a gyomrom északa, és ma azon kaptam magam hogy potyognak a könnyeim, pedig jó hangulatban van a Kicsilányom és sikerélményei vannak. de még is. Annyira nagyon nagyon nehéz, de tudom, hogy jó helyen van és vigyáznak rá. Szóval hidd el, hogy nem egyszerű az eset, ha már nagyobbacska is a lány- az elszakadás!:))

    VálaszTörlés
  2. Az elején én is aggódtam, de most már a harmadik évünket kezdtük és látom, mennyire szereti a lányom. Jót tesz neki a társaság, a szervezettség, a szabályok. Az, hogy pl egy játék nem mindig az övé, mint otthon.

    VálaszTörlés