2012. szeptember 8., szombat

mikéntek és hogyanok: maradékhasznosítás


          Meglehetősen ritka, hogy nem falják be azonnal, és, még ha marad is, akad mindig rá jelentkező a négylábúak között. Így aztán most szánt szándékkal csak tizenkét darab sült - ha nálatok maradna ki ennyi (vagy legalább a fele), akkor érdemes három különböző tölteléken, meg egy gyorsan összedobható rétestésztán (netalántán boltin) törni a fejeteket.

Kinyújtottam a rétestésztát (nem, ez most nem a nagyon vékonyra húzogatós...... palacsinta vastagságúra mindössze), megkentem olajjal. A palacsintákat (saját recept itt) kettesével egymásmellé tettem, afféle matekórai halmazképként: két palacsintának van egy közös metszete, a két palacsinta ezáltal együtt tekerhető fel. A lényege mindössze annyi, hogy a két palacsinta együtt olyan hosszú kígyóvá tekerhető, mint amekkora tepsivel gazdálkodunk. 

Szóval háromféle töltelék: az enyém egy kicsit őszibb verzió - abszolut el tudom képzelni valami finom gyümölccsel a túró mellett (nálam persze házi), illetőleg mák és szilvalekvár került bele. 

A palacsintákat a képen látható módon egymásra helyezzük, a rétestésztával körbetekerjük, tojásos tejfellel lekenjük, és mehet a sütőbe. A tizenkét palacsintából értelemszerűen két rúd tapolcai rétes készült.

Gyors, egyszerű és nagyon finom. Szerintem. Meg, ahogy elnézem, a többiek szerint is.

2 megjegyzés:

  1. Jól néz ki:) és ötletes. Mind elfogyott?
    Csak túrósat sütöttem ma.

    VálaszTörlés
  2. az egyiket eldugtam, hogy elvigyük ma a nagyszülőkhöz... a másikból morzsa sem maradt, ami alapvetően nem probléma, csak most megint törhetem a fejem, mert azért a vasárnapi ebéd mellé is jár vmi desszert....

    VálaszTörlés