Mostanában nagyon rákaptunk a kelt tésztákra. Egész egyszerűen azért, mert - azon túl, hogy, ha jól van elkészítve, finom – sokkal kevesebb cukrot tartalmaz mint sütemény társai. Lányka nagyon tudja, hogy uzsonnára úgyis jár valami finomság, ma például ezek a kelt muffinok készültek.
Nem volt azonban olyan egyszerű a dolog, mint ahogy én elterveztem.... Mert mikor 2,5 dl. tejben némi cukorral felfuttattam 2,5 dkg. élesztőt, majd összegyúrtam fél kiló liszttel, egy egész tojással és egy sárgájával, kb. 4 evőkanál cukorral, majd a legvégén 8dkg olvasztott vajjal, eszembe jutott, hogy bizony – bizony a múltkoriban kidobtam a muffinformámat. Nagyon el volt színeződve a széle, gondoltam, majd veszek újat. Persze nem vettem. Még.
Ekkor azonban felvillant, hogy van pár formám, amit nem fogtam még be szappanozásra... Na, akkor hát rajta!
A duplájára kelt tésztát (én baromi türelmetlen vagyok, mindig bedugom a sütőbe, 40 fok, alsó – felső sütés, mire végeztünk az ebéssel, meg is kelt) téglalappá nyújtottam, a rövidebb oldalán kettévágtam, az egyik felét étcsoki- és vajdarabkákkal, némi cukorral szórtam meg, míg a másik felére készítettem 1dl.kókusztejet, és belekevertem egy zacskó kókuszreszeléket, ízlés szerint cukrot. Ezt szépen rákanalaztam (azt a tejet is, amit esetleg a kókusz nem szívott fel), majd, mint a bejglit felcsavartam.
A nagyobbik formákba két – két kókuszos tekercs fért egymás mellé, míg a kisebbekbe (ez még az Anditól kapott szilikon forma) egy – egy apró csokis került...
170 fok, alsó – felső sütés... fogalmam sincs, hány perc, mert közben folyamatosan szaladgáltam, hogy alvásidőre minden kész legyen. Kb. negyed óra...
Ja, igen... Lányka négy csokisat evett meg... asszem' lesz még máskor is...
Nem akarok én okoskodni- távol álljon tőlem még a látszata is. De hidd el nekem, nem jó ha türelmetlen vagy. Nembeszélve arról, hogy árt a szépségnek, és az egészségnek is. de a muffinkákat bekóstolnám úgy cuzammen. na jó Lánykának hagyok esetleg. De mivel nagy fogyókúrába kezdtem így sajnos nemsütizek:) Andicsek
VálaszTörlésA kreativitás nálam nagyra értékelődik! Meg tényleg állandóan sietni kell. Szerintem is.Bocs, Andi.
VálaszTörlésnagyon gusztán nézz ki a süti!. Bocs de jót derültem... A kelt tésztákkal nem lehet sietni. Egyébként ha a lisztet elő melegíted kicsit .hamarabb meg kell.
VálaszTörlésVera, az az igazság, hogy az én konyhámban mindig hideg van. Magától csak 3 - 4 óra alatt kelne meg a tészta.... na, annyira azért nem érek rá.... ez a módszer meg abszolut bevált...
VálaszTörlésKedves Niki!
VálaszTörlésÉn mikroba szoktam kicsit megmelegiteni...
Nyáron direkt jó Neked a hideg konyhába,,. nem?
Cimemet mikor küldjem? nem szeretnék tolakodó lenni...
Nagyon szép napot!
A többiek kiválasztották az illatukat, úgyhogy készítem a szappanokat... de ki kell hogy ábrándítsalak, még egy hónap türelem, mire használhatod....
VálaszTörlésJó ráérek küldeni a címem. nem ábránditottál ki, ugy is csak nézegetni, szagolgatni fogom.. Nem gondolod hogy az ajándékot elhasználom??
VálaszTörlésSzép hétvégét!