2012. június 28., csütörtök

péntek. áldott péntek.

           Anya, ha szabadnapos, akkor előző este kibányássza, és éjszakára beáztatja a fagyasztó mélyéről a húsvéti sonka csülök-részét. Reggel szépen kicsontozza, lebőrözi, és felszeleti róla a húst. A maradék nem szeletelhetőt bedugja a darálóba némi kenyér kíséretében, majd tojással és fűszerrel jó kis tölteléket készít.

Merthogy anya tésztát gyúr, nyújt, szaggat – jó kis házi tésztát! A kivágott karikákat megtölti a darált sonkával, játszi egyszerűséggel gyönyörű olasz tésztacsodákat hajtogat. Mindeközben arra gondol, milyen jó is lenne, ha több gyermek lenne a háznál, és be lehetne fogni őket is hajtogatni – vagy mégsem. Mert, ha azok a csemeték is annyiszor dobják vissza a félkész bogyókat segítséget kérve a formázáshoz, mint ez az egy szem leányzó, akkor az életben nem végeznek vele.

Az ésszerűség kedvéért a gyermekre bíz egy vödör vizet meg egy szivacsot, és megkéri, hogy mossa le vele a kerti kistraktort – mert házimunkában Lányka igazán otthon van. Ő pedig visszavonul a konyhába, elmélyül az origami rejtélyeiben, és három emberre száz kis gombolyagot penderít.

Mindeközben eszébe jut a szintén a fagyasztóban rostokoló, főzésért és mogyoróbundáért áhítozó gombóc – és legyint a hőségre, begyújt még egy égőt a tűzhelyen. Fél tizenegyre tálalja az ebédet. Jól teszi, mert a gyermek az összes kiszedett tésztát elfogyasztja husistól – mindenestől, kétszer is szed a gombócból, majd ismét tésztát kér.....

És ekkor anya hátra dől öt percre a fotelben megírni egy bejegyzést – majd dolga végeztével szalad tovább, mert várja a tyúk, a kacsa, a kecske, a szekérderéknyi macska meg a házőrzők is. Mindenki enni- meg innivalót akar, meg némi simogatást. Bizony: a tyúk is...

3 megjegyzés:

  1. Mennyi munka! Én is mindig úgy érzem, sose érek a végére! Persze, ha sok mindent magunk csinálunk!az én unokáim is mindig segíteni szeretnének, s gondos tervezést igényel előre, hogyan és mit tudjak rájuk bízni! :)))))
    Aztán otthon közlik, ha az anyukájuk is ugyanolyat főz, hogy: a mama így is szokta, meg úgy is szokta, magyarázzák az én elkészítési módomat:)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek nagyon cuki gombóckák, egyszer meg kell majd mutatnod, hogy csinálod!

      Törlés
  2. babramunka volt, de legalább haladós. talán másfél óra gyúrással - főzéssel együtt. a poén a dologban, hogy eltájékozódtam, és azt hittem: péntek van és szabadnap. közben meg csak csütörtök volt, és lett volna mit csinálnom (legalább is munkaidő után nagyon keresték, mit végeztem aznap...)

    Lányka még kicsi volt a hajtogatós részéhez, de a tésztagépet tekerni nagyon szépen tudja, és szereti is. és az elfogyasztásban is élen járt..

    VálaszTörlés