2012. április 4., szerda

orvososdi

            Világvégén betegnek lenni nem egyszerű. A dolog ott kezdődik, hogy háziorvos háromszor egy héten van (napi két – három órában, a pontos számra most nem esküdnék meg). Ha gyógyszerre lenne szükséged, azt délig meg kell rendelned, ahhoz, hogy másnap egykor kiszállítsák a faluba – ha elkéstél, két napot várhatsz. Persze, egy községgel arrébb van gyógyszertár, de, ha nincs autód, akkor néhány órát bizony várakozhatsz náluk, mert busz napjában négyszer jön. A fogorvos sem egyszerűbb – szomszéd faluban van (nem a gyógyszertáros, dehogy....), csak a hét páratlan napjain. Fél nyolcra kell menni, ha nincs senki, az orvos hazamegy. Egyébiránt pedig csak időponttal fogad. HM... Hát voltak gondolataim..

A fogorvosok egyébként sem a szívem csücskei. Első élményem egy iskolai fogászat, még alsós koromból, amikor is a doktornő úgy gondolta, hogy meg kellene szabadulni a még nem mozgó tejfogaimtól. Mondván: úgyis ki fognak esni egyszer. Nyolcat húzott egyszerre. Kapálóztam, tiltakoztam, fájt. Nem érdekelte.

Fősuli alatt volt egy igencsak necces foghúzásom – idős (és nem túl kedves) nénike egy órán át rángatta szegény rágót, végül pár nappal később ugyanolyan fájdalmakkal mentem másik dokihoz, mint mikor még megvolt a fogam. Majd egy hétig tartott, hogy a gyulladást lehúzzák.

Harmadjára egy arab férfi jutott nekem, akinek nem csak hogy a szavait nem értettem, de a munkáját is elég (szak)barbár módra intézte. Nagyjából a papírnélküli szomszéd kőműveshez tudnám hasonlítani. Egy gyönyörű amalgám kupacot hagyott a szám közepén – olyannyira feltűnőt (persze csak a fogorvosok számára), hogy a mostani fogorvosom sem tudott másra figyelni. Hiába jelentem meg hétfőn nála, mutattam, hogy melyik fogam és hogy..... nem tudott szabadulni a szürke kocka gondolatától, és a fogam gyógyítása helyett abban cserélte ki az amalgámot fehérre.....

Szóval ma repetáztam: végre a ténylegesen problémás került szerszám alá – méghozzá gyökérkezelésen vagyunk túl. Félig – meddig. Merthogy nem tudta betömni, túlságosan vérzett a fogam, így egy nagyobbacska lyukkal a jobbomon élhetek még egy hétig. Legközelebb ugyanis jövő szerdán rendel.... HM.... Már megint. Hogy hogyan húzom ki addig, azt nem tudom – de ennek ellenére el kell hogy mondjam: ő az eddigi legjobb fogorvosom...

11 megjegyzés:

  1. Pedig az indok, ami miatt az amalgámokat kicserélik, kamu. Először is a higany nem "párolog" belőle, másrészt nem zsugorodik, a fehér kompozit meg fog. 10 év múlva mehetsz cserére, mert aláromlik majd. :o( Képzelheted, hogy kiakadtam, amikor először hallottam ezt. Én hülye esztétikai okokból megszabadultam az iskolafogász örökségétől.

    Nekem kifúrták 3 fogamat, pedig sose fájt egyik se, szerintem az iskolafogászok a nyomorult iskolásokon kísérleteznek. Azóta se volt lyukas fogam, és csak halkan jegyzem meg, előtte se, mert a negyedik évben anyámnak hál'istennek nem volt pénze, így megkérdezte, melyik fog, nem látott rajta semmit, megkérdezte, fáj-e, majd amikor mondtam, hogy dehogy, akkor nem vitt vissza a fogászatra. Szóval erősen gyanús, hogy vajon előtte lyukasak voltak-e azok a kezelt fogak...

    A nagyfiamnál is volt, hogy beírtak több fogat kezelésre, de saját tapasztalataim alapján magánfogorvoshoz vittem, aki csodálkozott, mert nem volt sehol lyukas a foga... Szerintem az ilyen fogorvosok nagyban közrejátszanak abban, hogy nekünk magyaroknak ilyen szörnyű állapotban vannak a fogaink.

    Azt a kontárt, aki meg kihúzkodta a tejfogaidat (aminek addig kéne ott lenni, amíg a váltófog kibújik, és őrizni utóbbinak a helyet, hogy ne legyen csálé a fogsor), az ujjait húzkodnám ki... De legalább a fogait neki is... Micsoda alakok vannak, komolyan!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem fehér tömésem van. Nem flancolásból, csak mert sikítófrászt kapok még a fém gondolatától is a számban. Eddig nem volt probléma vele, igaz a tavalyi kontroll kimaradt, de már több mint tíz éve birtokosa vagyok.

      Emlékszem, nálunk is mumus volt az iskolai fogaszát és az enyémet is tömni akarták, de anyu elvitt magánrendelésre, ahol kiderült: indokolatlanul nyúltak volna hozzá.
      Azután minden évben igazolást vittem az ő fogorvosától, hogy voltam ellenőrzésen...

      Törlés
    2. Jaj és eszembe jutott még az az osztálytársam, akinek benttört a foga és végighallgattuk a műsort, mire kivésték. Horror!

      Törlés
  2. Röntgent legalább csinált? Mert a nagyobbik fiamnak az egyik tejfoga alatt egyáltalán nincs csíra, sose fogja leváltani...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát a röntgen itt luxuscikk - ha azt akarsz, be kell utazni az SZTK-ba Gyulára. Egyébként az is röhej, hogy hónap vége van, és nem volt pénze a hivatalnak érzéstelenítő injekcióra + tömőanyagra. Ezen okból kifolyólag nekem első alkalommal csak fél adag érzéstelenítő járt. Hozzáteszem, a mai is csak arra volt elég, hogy a szám elzsibbadjon... állítólag húzni is kellene egyet, na de azt majd csak hónap elején vállalom be, ha megvolt az aktuális bevásárlás. Érzéstelenítő nélkül ugyan nem bírom ki.... mondhatom szép...

      Törlés
  3. Akinek a családja a rendelőben várja anyucit, szóval nem a váróban ám, és anyuci nem figyel, emiatt rossz fogat húz ki. Vagy nemrég a lányomnak fogszabályzót javasoltak, holott semmi nincs a fogaival. Szabályos még le sem cserélődött. Az előző lakóhelyen volt egy olyan nőci, aki pedig fél órás késés után még elment zabálni, mert a parasztokkal megtehette.

    VálaszTörlés
  4. úgy látom, a fogorvosokkal senki nem ápol baráti kapcsolatot... pedig ez gáz - én legalábbis nem szívesen engedek akárkit a számba... egyébként minden évben járok ellenőrzésre, az a biztos (ritkán fáj fogam, de akkor nagyon), terhesség óta viszont nagyon megromlottak a fogaim. Tavaly nyár óta meg pláne. Lassan már csak az elsők hibátlanok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy ismerősöm -fogorvosi asszisztens. Szerinte 9 havonta kell ellenőrzésre menni. Ésszerű magyarázatot még nem kaptam miért pont kilen a hónapok száma, de ő állítja, hogy az a biztos.
      A Te "az a biztos"-od jutatta eszembe. -Gondoltam megosztom -kuncogj velem!

      Törlés
    2. Jaj, szegény! Nagyon sajnállak. A gyerekkori trauma nekem is megvolt, most adtál egy tippet a blogbejegyzésre. Csak nem biztos, hogy kellő humorral tudom megírni...Ilyet meg, hogy NINCS érzéstelenítő egy fogászaton! Egyébként nekem priviben van egy kitűnő fogorvosom, bónuszként még sármos is. Nagyon messze vagyunk tőletek?

      Törlés
  5. Ma gondoltam Rád.... a fogászat miatt... Nem tudom használt-e Nekem mindig közbe jön valami...Még sosem sikerült elsőre, és nem az orvos hibájából...Egyébként fogászhoz és... legszarabb menni...

    VálaszTörlés