2012. április 2., hétfő

hogy lesz ez kifizetődő?

          Hogy a magyar gazdaság nem gazdaságos, azt gondolom nem kell bemutatni. És hogy mindig a kisembereket veszik elő, mert a nagyokat nehezebb, hát valószínű, azt sem nagyon kell bizonygatnom. Itt van mindjárt a meska – egyébként a szívem csücske, mert tele van tehetséges emberek gyönyörű alkotásaival, és sokkal szívesebben vásárolok náluk egyedit és kedvemrevalót, mint tömegárut nagyjából ugyanannyiért. Na igen. Sokan vannak. És gyanítom nagy részük nem ad sem számlát, sem nyugtát. Pedig előbb – utóbb jön a bünti, és viszi a bevétel (talán) jelentős részét.

Szóval az úgy van, hogy, nyugodtan árulhatsz a meskán az úgynevezett hetes adószámmal – ami arra mindenképpen jó, hogy igazold magad az apeh (bocs nav) előtt, ugyanakkor arra is remek alkalom, hogy honatyáink az adóbevallás benyújtásával követelhessék a hasznod adórészét. Szóval viszik az egyötödét. Milyen jó, hogy kerestek rajtad.

A hetes adószám jó lehet a táska-, meg babakészítőknek, a kiegészítő- és ékszergyártóknak, a ruha- és egyéb varróknak. Szappanozóknak már nem jó, mert az egyéb engedélyekhez kötött. Ha komolyan akarod csinálni, magadra húzod az ántsz-t, a tűzoltóságot, az önkormányzatot – ha még kecsketejezel is, akkor a fél állatorvosi hivatalt. Szappanonként tízezrekért bevizsgálják a portékádat, ha kialakítottad a megfelelő alkotóhelyet, jó pénzért azt is engedélyezik. Hogy hasznod mikor lesz belőle... hát, jó kérdés.

Lehetsz persze egyéni vállalkozó, vagy őstermelő. Ami akkor sem kifeizetődő, ha van mellette főállásod, ha nincs, meg pláne nem. A mindenféle járulék ugyanis abszolút téged terhel, havi nyolcvanakat pedig emiatt bedobni a közösbe, hát nehezemre esik. Ráadásul egy dolgot megtanultam a páromtól a gazdasági életről: ha van vmi a neveden: ház, autó, telek, ingóság, kutya (!), akkor ne legyél egyéni vállalkozó. Mert ép bőrrel megúszni akor sem egyszerű, ha szabályosan csinálsz mindent.

No már most, ha az állam jól lakott rajtad, akkor már magadnak is gyűjtögethetsz... szépen, lassan... talán egyszer kifizetődik....... persze hogy ezek után milyen árakkal fogsz kombinálni.... és, hogy azon az áron még mindig keresett leszel-e?!.... pedig tényleg annyi tehetséges ember van.... nem hogy segítenénk őket....

3 megjegyzés:

  1. A navosok néha végigfutnak a meskán sajnos tényleg. :o(

    VálaszTörlés
  2. Most akkor megszűnt a boltod? :(

    VálaszTörlés
  3. Nem, nem zárok be... Ahhoz túl sokat fektettem már bele. A boltból mindent eladtam néhány nap alatt, most szabadságon van, amíg kitalálom, hogyan tudnám alacsonyan tartani az áraimat. Az én vevőimnek a kecsketejes szappan nem luxuscikk, hanem a bőrproblémáikra nyújt enyhülést - megoldást. Nagyon durva ezer forintokat elkérni egy szappanért szerintem, hát arra nem vagyok hajlandó. úgyhogy töröm a fejem...

    VálaszTörlés