2012. február 23., csütörtök

a mi káposztánk

             Konyhai életem jelentős részét a nagymama receptjeinek rekonstruálásával töltöm. Annak a nagymamának a receptjeivel, akit soha életemben nem ismertem (sajnos már nem is fogom, pedig a férfi hosszú tízperceket tud áradozni róla), és olyan receptekkel, amikből egy árva szó sem maradt fent. Emlékfoszlányok, felderengő ízek segítenek olykor, de, akárhogy nézem is, nem egyszerű. És persze értem én, hogy ő is ragaszkodna a gyermekkora ízeihez, mint ahogy én is a mai napig imádom Pöttyös mama főztjét.....

Szóval nincs mese, ha eszébe jut valami, azt gyorsan mondja, én pedig beépítem legközelebb. Derült már fény többek között a régi idők nyarának négerkockájára, és a töltött káposzta titkaira is. És noha tudom, hogy ahány ház, annyi szokás, töltött káposztából – ha lehet – még többféle leledzik, de ez a verzió nálunk az igazi.... Szóval csak a lényeget mondom, azt is gyorsan...

A nagymama-féle káposzta egyik titka, hogy mindig cserépedényben készült – mondjuk erős a gyanúm, hogy nem villanysütőben, de ez most más kérdés. A savanyú káposztát nem áztatom be, nem is mosom meg. A húsegyveleg és a fűszerezés a szokásos, a töltelékek közé kerül néhány kocka füstölt hús, ezidáig nagy újdonságot nem árultam el, valamint kétdeci sűrített paradicsom, amit felengedek annyi vízzel, hogy ellepje a töltelékeket.

A lényeg az egésznek a vége: mikor elkészült a jóízű ebéd, levesszük a cserépedény tetejét, az elpárolgott lé helyére egy liter tejet öntünk, és nagyjából tíz perc alatt pontot is teszünk a dolog végére. A tej annyira finoman átvarázsolja az ízeket..... A savanyú pont annyira marad savanyú, amennyire kell, a többiek pedig bársonyos összhangba lépnek egymással. Egyszer..... csak egyszer próbáljátok ki.... de, ha esetleg erre jártok, ugorjatok be – akad még belőle....

7 megjegyzés:

  1. Köszi az ötletet, ki fogom próbálni. Azt hiszem ideje egy cserép edénynek is a háztartásban :))

    VálaszTörlés
  2. én a páromtól kaptam tavaly a névnapomra...egészen más íze van benne az ételeknek, mint egy edényben, vagy tepsiben. az én fogam egyszemélyes cserépedényekre fáj még (milyen jó lenne mindenkinek külön-külön főzni és tálalni bennük...), de ahogy nézegettem, háromnál több nem fér belőle a sütőmbe. Szóval nem vendég-barát megoldás....

    VálaszTörlés
  3. Tudod Niki ezt tényleg megkóstolnám! Nálunk nem így készítik.......de biztosan nagyon fincsi lehet! Kár, hogy nagy a távolság!

    VálaszTörlés
  4. Már amikor elöször olvastam, akkor csábitó volt.... hisz kimossuk a káposztát, különmben ehetetlen lenne a savanyúsága miatt....Azon gondolkodtam hogy az edény veszi el vagy a tej.... hogy nem lesz savanyú...
    Na mindegy... nagyon guszta... Én egyébként is sajnálom hogy nagyon messze vagy Te is Tőlünk...

    VálaszTörlés
  5. Felénk, sem így készítik, ezt a receptet (vagyis annyit, hogy a végén felötjük tejjel) a párom Sarkadról hozta magával...a többit sokáig kísérleteztem, mire pont olyan lett, mint gyermekkorában. Vera, szerintem a tej veszi el a savanyúságát, próbáltam megmosva is, akkor semmi íze nem maradt a végére. ez így tökéletes...

    VálaszTörlés
  6. Én két éve a szülinapomra kértem cseréptálat. :o)

    És a nagymamája kapros-túrós (édes) lepényt, a saját nagymamám palacsintáját, meg anyósom szilvásgombócát kellett megtanulnom. Talán mégis igaz a mondás a férfi gyomráról... :o)

    VálaszTörlés
  7. Mert szerintem engem a nagymamám főztje miatt vett el Jeti. :oP

    VálaszTörlés