2012. január 11., szerda

'zöldülünk'...

Múlt héten nálunk járt a mosógépszerelő – némi balhét követően, mert a szakszervíz egyébként nem száll ki vidékre. Ha akarunk vmit, vigyük be a gépet. A mosógép méreteit gondolom, nem nagyon kell ecsetelnem, a cirka 75 kilót a világért nem rángattam volna ki a fürdőszobából, arról már nem is beszélve, hogy a csomagtartóba beemelni sem lett volna egyszerűbb. Lényeg a lényeg: nem mertek ellenkezni, huszonnégy órán belül itt voltak (szegény ember biztosan meg volt ijedve egy cseppet, mert egy fél mosógépre való alkatrészt is hozott magával – holott csak a ledekkel volt probléma).

Mondjuk túl sok baja nem volt a drágámnak (értem ezalatt most a gépet), még jó, nincs három hónapos se. Ellenben, ha már itt volt a szakember, jól kifaggattam, és kiderült, hogy az én kütyüm jó pár olyan funkcióval is bír, amiről a leírása nem szólt. Ennek köszönhetően pl. a mosás – szárítást csaknem öt óra helyett kettő és félből letudhatom: mindjárt spórolok időt és energiát. Nem is keveset. (szóval a férfiember megtanított mosni - röviden)

De, ha már az energiánál tartok, meg kell hogy említsem, majdnem hátast dobtam, mikor kijött az éves áramfelhasználás-összesítőnk. Negyedével csökkent ugyanis az elhasznált kilowattok száma, köszönhető mindez annak, hogy minden izzót energiatakarékosra (vagy ahol lehetett, neonra) cseréltünk. Hihetetlen, hogy ennyit jelent. A fene se gondolná, hogy a világítás ilyen sokba kerül (pedig nem szoktuk feleslegesen használni). És akkor, csak hogy még tovább takarékoskodjunk, már nem használjuk Lánya szobájában éjszaka az elektromos radiátort, mert hajlandó önként és dalolva takarózni. Tiszta zöldek leszünk lassan – és mennyit spórolunk...

7 megjegyzés:

  1. Ez a fajta takarékoskodás tavaly nekem is nagyon kellemes meglepetést okozott. Többször hallottam, olvastam, hogy a készenléti állapotból kapcsoljuk ki a TV-t, számítógépet stb., mert sokat lehet vele spórolni. Gondoltam, hogy a csudába lehetne, alig fogyaszt valamit - én kis naív -, de kipróbáltam.... és tényleg. Ezek a cuccok azóta olyan elosztóban vannak, amin van kapcsoló és minden este áramtalanítunk. Sőt napközben is csak akkor van "benyomva", ha tényleg szükséges - mert pl. felvenni szeretnénk valamit .. nagyon-nagyon bevált, csak ajánlani tudom :)

    VálaszTörlés
  2. És azt a sok megtakarított pénzt a gyermek egyetemi tanulmányaira lehet fordítani. Nagyon helyes!

    VálaszTörlés
  3. mosógép eset nálunk is van. akartam posztolni de meggondoltam magam a családi béke(béka) kedvéért. egyébként már van még energiatakarékosabb égő. mégpedig led-es. nálunk még nincs de azuram már szerelgeti

    VálaszTörlés
  4. most "esett le" az új blogsablon. nekem határozottan tetszik!! sokkal jobban olvasható számomra. persze blogsablont is keresgéltem, de nem találtam meg az igazit:)

    VálaszTörlés
  5. na, akkor ti is zöldültök! :) volt idő, mikor nem értettem, miért csinálják a szállodai szobákban kártyásra a villanyt...szóval ők is spórolnak...
    Andi, akartam már mondani, hogy nagy a csend feléd... ezek szerint nem teljesen felhőtlen az otthoni élet :S Ledeset még nem vettünk, mert ezekből a takarékosokból is hátra van még vagy 9000 felkapcsolás, mire tönkremennek... én ezt a sablont sem érzem igazinak, pedig annyit végignéztem, de még várat magára a nagy ő...

    VálaszTörlés
  6. Nincs semmi baj. csak. ugye illik őszintének lenni itt. Szóval előfordult a nagy melegben nyáron, hogy bennemaradt a mosott holmi a gépben. lehet hogy nem egyszer. mikor feltünt, hogy hu de majdnem büdös, még én lettem lecseszve, -tudod nem tanultam meg mosni... Na fiú úgygondolta, hogy ez többé ne fordulhasson elő és a menyasszonyra meg rá ne én mossak(örültem is neki nem kell nekem. sőt a menyasszonytól kapok havi 10-15 rugót, hogy itt mos itt fürdik- és nagyritkán itt eszik) ez nagyon is o.k. na elmentek nézni mosógépet. nem rendes boltba hanem SZÉPSÉGHIBÁs árúk boltjába. na mondom annyi pénzért már rendes boltban is vehettek volna hasonlót. na azóta HARMADSzor van a gép szervízben.(gép megvásárol haza hoz fel az emeletre egyszer lehoz visszavisz, gép hazahoz szervíz-mondván jó. gép ékszíj lees, gép elvisz, gép hazahoz majd gép megint elvisz, majd pénteken jön. nem cserélik mert nem olyan a bolt ami teljes értékű gépet árul. azért nem posztolom nálam a dolgot mert ugye visszafogom a pofám és nem szólok be. ő dolguk. amúgy nincs baj de azt bevezettem igen hamar, hogy ha papával éhesek vagyunk, nem várunk senkire, ha megéheztek, lejönnek. na majd még alakul.

    VálaszTörlés
  7. gondolom, fél évnél több garanciát nem is nagyon adtak rá.... hát igen, eléggé bosszantó az ilyesmi...
    mi is nézegettük anno, mikor egész házat kellett felgépezni, de jobban megérte tuti cuccot venni akciósan, mint szépséghibásat ugyanannyiért...negyedannyi garanciával.
    akartam már kérdezni, hogy a leány szülei mit szóltak az esküvőhöz, meg a nagy háziasszonykodáshoz? (ha nem akarod ide, dobj rám egy mailt)

    VálaszTörlés