2011. szeptember 1., csütörtök

muffin kelt tésztából

         Mostanában nagyon rákaptunk a kelt tésztákra. Egész egyszerűen azért, mert - azon túl, hogy, ha jól van elkészítve, finom – sokkal kevesebb cukrot tartalmaz mint sütemény társai. Lányka nagyon tudja, hogy uzsonnára úgyis jár valami finomság, ma például ezek a kelt muffinok készültek.

Nem volt azonban olyan egyszerű a dolog, mint ahogy én elterveztem.... Mert mikor 2,5 dl. tejben némi cukorral felfuttattam 2,5 dkg. élesztőt, majd összegyúrtam fél kiló liszttel, egy egész tojással és egy sárgájával, kb. 4 evőkanál cukorral, majd a legvégén 8dkg olvasztott vajjal, eszembe jutott, hogy bizony – bizony a múltkoriban kidobtam a muffinformámat. Nagyon el volt színeződve a széle, gondoltam, majd veszek újat. Persze nem vettem. Még.

Ekkor azonban felvillant, hogy van pár formám, amit nem fogtam még be szappanozásra... Na, akkor hát rajta!

A duplájára kelt tésztát (én baromi türelmetlen vagyok, mindig bedugom a sütőbe, 40 fok, alsó – felső sütés, mire végeztünk az ebéssel, meg is kelt) téglalappá nyújtottam, a rövidebb oldalán kettévágtam, az egyik felét étcsoki- és vajdarabkákkal, némi cukorral szórtam meg, míg a másik felére készítettem 1dl.kókusztejet, és belekevertem egy zacskó kókuszreszeléket, ízlés szerint cukrot. Ezt szépen rákanalaztam (azt a tejet is, amit esetleg a kókusz nem szívott fel), majd, mint a bejglit felcsavartam.

A nagyobbik formákba két – két kókuszos tekercs fért egymás mellé, míg a kisebbekbe (ez még az Anditól kapott szilikon forma) egy – egy apró csokis került...

170 fok, alsó – felső sütés... fogalmam sincs, hány perc, mert közben folyamatosan szaladgáltam, hogy alvásidőre minden kész legyen. Kb. negyed óra...



Ja, igen... Lányka négy csokisat evett meg... asszem' lesz még máskor is...

7 megjegyzés:

  1. Nem akarok én okoskodni- távol álljon tőlem még a látszata is. De hidd el nekem, nem jó ha türelmetlen vagy. Nembeszélve arról, hogy árt a szépségnek, és az egészségnek is. de a muffinkákat bekóstolnám úgy cuzammen. na jó Lánykának hagyok esetleg. De mivel nagy fogyókúrába kezdtem így sajnos nemsütizek:) Andicsek

    VálaszTörlés
  2. A kreativitás nálam nagyra értékelődik! Meg tényleg állandóan sietni kell. Szerintem is.Bocs, Andi.

    VálaszTörlés
  3. nagyon gusztán nézz ki a süti!. Bocs de jót derültem... A kelt tésztákkal nem lehet sietni. Egyébként ha a lisztet elő melegíted kicsit .hamarabb meg kell.

    VálaszTörlés
  4. Vera, az az igazság, hogy az én konyhámban mindig hideg van. Magától csak 3 - 4 óra alatt kelne meg a tészta.... na, annyira azért nem érek rá.... ez a módszer meg abszolut bevált...

    VálaszTörlés
  5. Kedves Niki!
    Én mikroba szoktam kicsit megmelegiteni...
    Nyáron direkt jó Neked a hideg konyhába,,. nem?
    Cimemet mikor küldjem? nem szeretnék tolakodó lenni...
    Nagyon szép napot!

    VálaszTörlés
  6. A többiek kiválasztották az illatukat, úgyhogy készítem a szappanokat... de ki kell hogy ábrándítsalak, még egy hónap türelem, mire használhatod....

    VálaszTörlés
  7. Jó ráérek küldeni a címem. nem ábránditottál ki, ugy is csak nézegetni, szagolgatni fogom.. Nem gondolod hogy az ajándékot elhasználom??

    Szép hétvégét!

    VálaszTörlés