2011. augusztus 4., csütörtök

a Négerkocka

          A kávéját szürcsölte, mikor beléptem az irodába. Bejelentettem, négerkockát csináltam neki. Majd' kiköpte a kávét, úgy nevetett. Na igen, az elmúlt néhány hét alatt ez már a legalább ötödik verzió, persze mind más recept alapján. Soha nem volt olyan, mint a nagymamáé.... Konkrétan kiborított már vele, de nem adtam fel....

Már meséltem, hogy nincs sok barátom. Egészen pontosan számszerűsítve egyetlen egy maradt meg a régi időkből. Vele azonban jóban – rosszban, tűzön – vízen, meg ilyenek. És hát van Vilandrának egy tündér-drága aranyat érő nagymamája is, akitől megkaptam a négerkocka receptjét.

Nem fogjátok elhinni: mikor megkérdeztem, a végeredmény hasonlít-e végre az ő emlékeiben élő képre – azt mondta, nem. Pont olyan. Hát innen is üzenem a nagymamának, hogy örök hálám. A recept pedig álljon itt úgy, ahogy én kaptam. Így a tökéletes.

Tészta:
6 tojás sárgáját 15 dkg margarinnal és 25 dkg cukorral habosra keverni, 5 dkg kakaót, 1 kiskanál szódabikarbónát, 2 dl tejet és 25 dkg lisztet adni hozzá. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütni.

Hab:
6 tojás fehérjét 40 dkg cukorral gőz fölött kemény habbá verni, amíg már nem cseppen le a habverőről.
A kihűlt tésztát meg kell kenni lekvárral és rá a habot.

Máz lehet csokiból vagy kakaóból is:
Csoki: 15 dkg csokihoz 10 dkg margarint adni, és ezzel együtt felolvasztani, majd a habra folyatni. (attól függ mennyi csokit akarsz, arányban annyi margarint használj.)
Kakaóból: 8dkg vajat megolvasztani + 2dkg kakaóval, 8dkg cukorral és 2 evőkanál keményítővel.

5 megjegyzés:

  1. Jól néz ki a kockád! Mind megette?

    Nálunk az a bizonyos bundás kenyér jött nagyon nehezen össze:))

    VálaszTörlés
  2. negyed hétkor ezt kért reggelire - azt mondta, most legalább rendes kaja van.... ezek a férfiak....

    VálaszTörlés
  3. Igen, ezek a férfiak.............az én párom a krumplis tészta miatt morgott állandóan, egészen addig amíg egyszer sikerült odaégetnem!........és az volt a tökéletes!
    Ügyes vagy nagyon......remélem a párod is értékeli!

    VálaszTörlés
  4. Mondtam már, hogy szeretném, ha kicsit közelebb laknánk? Ha megpillantanám ezt,akkor csak átugranék szakértő kóstolónak.

    VálaszTörlés
  5. Nagymamis, én is remélem, hogy értékeli - na nem is a sikert, inkább a sok próbálkozást...
    Medora, ülhetnél nálunk minden délután, mert itt mindig sül vmi. én nagyon élvezném. :)

    VálaszTörlés