2011. július 3., vasárnap

Pöttyös mama túrólepénye

             Rozi és Gizi kész tejcsárdaként üzemel. Már sokszor nem győzöm 'betakarítani' a termést. Literszámra készül a görög joghurt – meg, ha a férfi nem bír már vele, akkor utána a maradék joghurtból a túró. A túrós tészta és a túrógombóc azért – lássuk be – nem túl kreatív ételek, valami mást szerettem volna csinálni. Sütire viszont cseppet sem vágytam – és a családom többi tagja sem állt sorba édességért tüntetve. Eszembe jutott gyermekkorom kedvenc csemegéje – de jó is volt az!

Pöttyös mama abszolút világbajnok túrólepényben. A legeslegfinomabb, amit valaha ettem. Már hívtam is a receptért, ő meg úgy örült, hogy mesélhet...

Szóval, kell hozzá:
-1 kg túró
-6 tojás (sárgája és fehérje külön)
-1 dl tejföl
-6 csapott evőkanál liszt
-1 evőkanál búzadara
- mama szavaival idézve: fél marék margarin
- cukor

A tetejére:
-1 tojás (sárgája és fehérje külön)
-3 dl tejföl

A túrót, tojássárgákat, tejfölt, lisztet, búzadarát, margarint, cukrot összekeverjük. Mama azt mondta, cukrot ízlés szerint, én meg nem mértem, mennyit tettem bele. Nem kell nagyon édesre, ez nem süti lesz, inkább afféle uzsonnára való lepény. Beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket (mind a hetet!). Végül sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Nekem a legnagyobb tepsim tele lett vele, még egy fél kiló fért volna bele, több biztos nem. Két – három centinél vastagabbra nem szabad hagyni. A tetejére jön az egy tojássárgája elkeverve a tejföllel. 170fok, alsó – felső sütés, kb. egy óra. A teteje szép barnára kell, hogy süljön. Ha kész, rögtön ki kell húzni papírral együtt a tepsiből, mert beleizzad különben (nagycsaládosok előnyben, de azért egyedül is megoldható). Még picit remeghet ilyenkor a közepe, de hamar megszilárdul.

Nagyon de nagyon.... Lányka először csak nyalogatta (nála nem lehet tudni, hogy éppen kiscicának képzelte-e a magát, vagy csak első ránézésre nem volt neki szimpatikus), de a tesztelés után felkapta a villát...

Sajnos jobb képet nem tudok prezentálni – egyetlen egyre volt energy az akkumulátorokban, többet nem tudtam fotózni róla. Mire feltöltenek, már hűlt helye se lesz a lepénynek...

11 megjegyzés:

  1. Nyugodj meg, azon az egy képen is tökéletesnek látszik!

    VálaszTörlés
  2. Mondd csak, a kecsketejből is lehet kefírt csinálni? Ugyanúgy, gombával?

    VálaszTörlés
  3. Igen, gombával lehet - én még nem csináltam, nálunk a kefír nem fogy.. :S

    VálaszTörlés
  4. Irtó jól néz ki! Meg fogom csinálni én is, ha lesz az életemben együtt itthon összesen 1 kg túró!

    VálaszTörlés
  5. Gyanítom, ilyesmit nem lehet postázni - pedig küldenék szívesen...nálunk minden nap van egy kiló túró..

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki! Gratulálok! És örülök,hogy a kovászos ubi bejött!

    VálaszTörlés
  7. Nagymamis, az uborkáért örök hálám...

    VálaszTörlés
  8. nagyon csini ez a lepény! én nem vagyok nagy sütős bár a familia nyelné mint kacsa a galuskát. viszont Zsanuáriánál leltem egy recit amit módosítva rebarbarával- meggyel meg is sütök ma... Andi

    VálaszTörlés
  9. Andi, már mondani akartam, hogy nagy a csend feléd... rebarbarát még soha nem ettem, de szereztem céklát (ahelyett, amire a drága szomszéd rávetette a kukoricát) - készülök megcsinálni a tortádat...

    VálaszTörlés
  10. Én sütős vagyok, viszem a receptet, mert finom lehet!

    VálaszTörlés
  11. Vidd és süsd kedvedre - garanciát vállalok a receptre:) meg kell mondjam, az első gondolatom az volt, mikor írtál, hogy de kérnék most egy kockát a tiedből :)

    VálaszTörlés