2011. május 20., péntek

Akácos almalekvár

         A kertünk végében rengeteg gyönyörű akác illatozik. Az év egyéb szakában nem szeretem őket, mert pusztán szúrnak, semmi másra nem jók – de ilyenkor! Tele van velük a levegő. A legtöbben csak méz formájában találkoznak ezzel a virággal, holott más területeken is kitűnően hasznosítható. Az akác többek között bőrfeszesítő, ránctalanító hatása miatt kedvelt kozmetikai alapanyag – belekerült az én szappanomba is – de a bodzához, rózsához, levendulához hasonlóan a konyhában is hasznunkra válhat.

És itt jött el az én időm. Ha rajtam múlna, minden beüvegezve ácsorogna a kamrapolcokon. Imádok eltenni, befőzni, lekvárt katyvasztani. És igen, tudom, az almából leginkább dzsemet készítenek, de ez most itt nekem lekvár. Sussz – passz.

Szóval a mutatványhoz felhasználtam:
-70 dkg. almát (ez már a hámozott, csumázott alma tömege)
-15 dkg. akácvirágot (megfosztva mindenféle zöldtől: csak a szirmok, bibe, porzók)
-4 kanál mézet (az enyém már kristályos volt, jó púpos kanállal mértem)
-1 citrom reszelt héját és levét

A megmosott, hámozott almát kisebb darabokra vágtam, ráfacsartam egy citrom levét, hozzáadtam a reszelt héját, a mézet és feltettem főni. Vizet felesleges adni hozzá, az alma gyorsan engedett annyi levet, amennyire szükségem volt. Mikor az alma már megpuhult, hozzáadtam a virágokat, alaposan összekevertem. Töltöttem hozzá kb. két dl. vizet és hagytam néhány percet rottyanni.

Végezetül az egészet átpasszíroztam – így csak a virágok aromája maradt a lekvárban, az egyébként szétfőzhetetlen szirmok nélkül. Dunsztolás után tökéletes állagú lekvárokat kaptam - milyen jó is lesz télen! - vagy kedves vendégek érkezésekor..

Az íze.... valami Isteni. Az elkészítése.... kicsit macerás – elsősorban a virágok leszedegetése tart sokáig. Ínyenceknek abszolút kötelező.

8 megjegyzés:

  1. Szuper, hogy te megcsináltad. Én csak az ácsingózás fázisig jutottam. Szívesen megkóstolnám, akkor jövőre már biztosan nem tudnék ellenállni. Idén elbambultam, ellustálkodtam. Talán az ez évi rebarbara szenvedély tehet róla!

    VálaszTörlés
  2. Én akáccal még méz formájában is csak ritkán találkoztam az utóbbi tizenegynéhány évben, de nem panaszkodom... van más, ami otthon nem volt.
    Viszont isteni lehet ez a lekvár! (Hiába, az ember mindig azt szeretné ami nincs...)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. az előbb hülyeséget írtam. szóval ez a recept igen jó lehet, csak itt nincs akác, viszont van bodza. Szerinted meglehet ejteni bodzavirágból eme emelkedett eledel elkészítését?? mondjuk plusz citromlé hozzáadásával???

    VálaszTörlés
  5. Fevi, én is megküzdöttem a méhekkel az utolsó néhány fehér fürtért - mindenki aggódik, hogy elfogy a fáról:)
    Eva, én is ácsingózok néhány spanyol étel után....(meg görög, meg horvát, meg ...)talán majd egyszer.
    Andicsek - én is készülök rá, már nálunk is szépen nyílik a bodza. Egyébként abból csak úgy önmagában is szoktak lekvárt csinálni (1 l.víz, 1 kg. bodzavirág, 1kg. cukor, 1 citrom) de nekem úgy inkább szirupszerűnek tűnik. De almával jó lehet... mondjuk, lehet előbb felfőzném a bodzát ilyen szirupnak (cukor heyett mézzel), leszűrném és azzal főzném össze a nyers almát. Szerintem kivitelezhető - de ez a 70dkgalma 2 decinél többet nem nagyon vesz fel-szerintem ehhez igazítsd az arányokat. huh, már én is főzném...

    VálaszTörlés
  6. Medora - az nem a festék szaga lesz? Ezek szerint sikerült túlélni...

    VálaszTörlés
  7. Ez valami fantasztikus lehet. Hétfőn veszek almát és megcsinálom!

    VálaszTörlés